Muuta mielenkiintoista 2013

Väinö Linnan reitti

Väinö Linnan reitti syntyi Urjalaan vuonna 1978, kun kirjailija itse johdatti lukijansa
Täällä Pohjantähden alla -trilogian maisemiin. Väinö Linna (s.1920) vietti Urjalassa elämänsä ensimmäiset 18 vuotta.

Väinö Linnan reitti vie kulkijansa talonpoikaiseen hämäläismaisemaan, jossa mennyt ja nykyisyys kohtaavat. Alussa olivat ”suo, kuokka ja Jussi”, nyt vehreä ja kaunis Honkola, josta löytyvät edelleen vanhan sääty-yhteiskunnan merkit. Kaksikymmentäviisi kilometriä pitkän reitin voi kulkea itsenäisesti opaskirjan ja opasteiden avulla tai oppaan kanssa.

Opastusten varaukset ja tiedustelut: marja-riitta.touru@urjala.fi tai p. 040 744 4184.

 

Nuutajärven Lasikylä 220 vuotta!

Nuutajärven lasitehdas perustettiin vuonna 1793 ja se on siten vanhin Suomessa edelleen toimiva lasitehdas. Lasikylän keskeiset, 1860-luvulta peräisin olevat kauniit rakennukset on suunnitellut yksi aikansa maineikkain arkkitehti, G.T. Chiewitz. Museovirasto onkin valinnut tehdasmiljöön merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon.

Nykyään Fiskars-konserniin kuuluva lasitehdas on erikoistunut käsityönä valmistettaviin taide- ja uniikkiesineisiin. Tehtaan työaikoina lasitehtaalle voi poiketa katsomaan käsin puhalletun lasin valmistusta ja nähdä mm. miten syntyvät Oiva Toikan kuuluisat lasilinnut.

Lasikylä on kuitenkin paljon muutakin kuin lasitehdas, sillä tehtaan ympärille on muodostunut laaja itsenäisesti työskentelevä lasintaitajien ja käsityöläisten yhteisö. Pihapiiristä löytyy itsenäisten taiteilijoiden, muotoilijoiden sekä käsityöläisten pajoja ja myymälöitä, taidenäyttelyitä, Tawastian lasikoulu, Iittala Outlet sekä lasimuseo Prykäri. Useimmat Nuutajärvellä toimivat lasialan yritykset ja taiteilijat valmistavat tuotteensa paikan päällä pajoissaan sekä Lasikompanian tiloissa, joihin myös yleisö on tervetullut seuraamaan lasinpuhaltajien työskentelyä.

Tietoa tulevista tapahtumista ja kaikki aukioloajat www.nuutajarvi.fi