Perjantai 4.8.

Pentinkulman kirjailijakahvila

Klo 10
Urjalan tori
Vapaa pääsy

Kuva: Sirpa Papinaho

Kuva: Sirpa Papinaho

Mila Teräs kirjoittaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Uusin aikuisten romaani Jäljet (Karisto) kertoo taidemaalari Helene Schjerfbeckistä. Helene on paennut sotaa Ruotsiin ja asuu Saltsjöbadenin Grand Hotelissa. Siellä hän muistelee menneitä ja seurustelee maalariystävänsä Helena Westermarckin kanssa. Fyysisesti Helene on jo varsin voimaton mutta taiteilijana kesken, sillä eräs tärkeä työ odottaa.

Mila Terästä haastattelee Laura Jänisniemi.

 

Kuva: Otava / Ville Juurikkala

Kuva: Otava / Ville Juurikkala

 

Petri Tamminen jututti Suomen historiaa (Otava) varten viittäsataa ihmistä. Muistelijajoukko ulottuu etelästä pohjoiseen ja idästä länteen, ja historian käännekohdat esitellään tilannekuvien ja ihmiskohtaloiden kautta. Tarinat polveilevat itsenäistymisestä tähän päivään. Kekkonen ehtii nousta valtaan, hallita, kuolla ja saada siinä välissä kudotun sinivalkoisen pipon.

Petri Tammista haastattelee Heidi Rytky.

 

Kuva: Nauska

Kuva: Nauska

Laura Gustafssonin kolmas romaani Korpisoturi (Into Kustannus) on tutkielma selviytymisstrategioista, yhteisöstä ja siitä, miten ihminen on lyhyessä ajassa menettänyt kosketuksen maahan, kaiken perustaan. Romaanien kirjoittamisen ohessa Gustafsson toteuttaa yhdessä taiteilija Terike Haapojan kanssa Toisten historia -projektia, joka tarkastelee maailmanhistoriaa eläinten näkökulmasta.

Laura Gustafssonia haastattelee Anneli Niinimäki.

Järj. Pentinkulman päivät

 

OFF PENTINKULMA: PUNKALAITUMEN MIESKUORON KONSERTTI

Punkalaitumen Mieskuoro KONSERTTIKUVA

Klo 19.00
Urjalan kirkko, Urjalantie 12
Vapaa pääsy, ohjelma 10 € kuorojen toiminnan tukemiseksi

Punkalaitumen Mieskuoron konsertin johtaa dir.cant. Jukka Keskitalo. Mukana ovat myös Naiskuoro Pihlajanmarjat Punkalaitumelta sekä sekakuoro Sekulit Huittisista. Konsertti on osa Punkalaitumen Mieskuoron Suomen 100-vuotisjuhlavuoden konserttisarjaa. Konsertissa esitetään perinteisiä kuorosovituksia tunnetuista kuorolauluista.

Järj. Punkalaitumen Mieskuoro

 

Toivon tuolla puolen

Klo 22.30
Vilpolan kenttä, Pajantie, Urjala as.
10 € (näytöspaikalta, vain käteinen)

toivontuollapuolen2_photo_by_malla_hukkanen___sputnik_oy

 

Ulkoilmaelokuvanäytös. Palkitun Aki Kaurismäen realistinen elokuva muutamasta ihmiskohtalosta tässä maailmassa.

Elokuva jakautuu kahteen tarinaan, jotka sattuman ajamana risteytyvät neljänkymmenen minuutin kohdalla. Ensimmäinen kertoo Khaledista (Sherwan Haji), nuoresta syyrialaisesta pakolaismiehestä, joka on menettänyt miltei koko perheensä ja lähes vahingossa ajautuu hiililaivan salamatkustajana Helsinkiin, jossa hakee turvapaikkaa ilman suuria toiveita vastaisesta elämästään.

Wikström (Sakari Kuosmanen), toinen päähenkilöistä, on viisissäkymmenissä oleva kauppamatkustaja (edustaa lähinnä miesten paitoja ja solmioita), joka jättää elokuvan alussa alkoholisoituneen vaimonsa ja ammattinsa, muuttuu hetkeksi pokerihaiksi ja siten saamillaan vähäisillä rahoilla hankkii kannattamattoman ravintolan helsinkiläisen laitakadun sisäpihan perältä.

Kun viranomaiset päättävät palauttaa Khaledin Aleppon raunioihin hän monien muiden tavoin päättää jäädä maahan laittomasti ja katoaa Helsingin kaduille, joilla kohtaa paitsi monenlaista rasismia myös puhdasta ystävällisyyttä. Lopulta Wikström löytää miekkosen nukkumasta ravintolansa sisäpihalta ja näkee kenties murjotussa miehessä jotain itsestään, koska palkkaa tämän kapakkaansa siivoojaksi ja tiskariksi.

Hetken elämä näyttää valoisan puolensa, mutta pian kohtalo puuttuu peliin ja elokuva saa avoimen lopun, joka johtaa joko kunnialliseen elämään tahi hautausmaalle. Nurkkaan ajetulle ihmiselle molemmilla on puolensa.

Järj. Pentinkulman päivät ja Filmipyörä