Sunnuntai 30.7.

KENEN ÄÄNI KUULUU, KENEN SANA PAINAA?
Paneelikeskustelu sananvapaudesta

Klo 15.00
Säätiötalo, Urjalantie 9

Vapaa pääsy

Sananvapaus on viime aikoina puhuttanut suomalaisia entistä enemmän. Mitä se tarkoittaa? Kuka päättää, mitä saa sanoa ja miten? Mikä on sanojan ja kirjoittajan vastuu sanojensa seurauksista? Milloin puhe muuttuu vihapuheeksi? Entä onko lehdistönvapaus uhattuna? Aiheen eri puolia valottavat viisaat panelistit:

Kuva: Uwa Iduozee

Kuva: Uwa Iduozee

Maryan Abdulkarim on vapaa kirjoittaja ja Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja. Hän muutti perheensä kanssa Mogadishusta Tampereelle ollessaan seitsemänvuotias. Hän on toiminut monikulttuurisuuden asiantuntijana Väestöliitossa ja on yksi rasismia vastustavan Rasmus ry:n perustajajäsenistä. Vuonna 2016 Maryan Abdulkarim oli mukana perustamassa Feminististä puoluetta.

 

 

 


Pasi Kivioja no creditPasi Kivioja
on seurannut sananvapausasioita mm. Suomen Kuvalehden mediakolumnistina ja Mediaansekaantuja-bloggaajana sekä Julkisen sanan neuvoston varapuheenjohtaja. JSN antoi keväällä 2017 useita päätöksiä Ylegateen liittyvistä kanteluista.

 

 

 

Kuva: Jaakko Martikainen

Kuva: Jaakko Martikainen

Markus Leikola on toimittaja, kirjailija, kolumnisti ja paljon muuta. Syksyllä 2016 ilmestyi hänen yli 900-sivuinen romaaninsa Uuden maailman katu (WSOY), maagisen realismin keinoin kerrottu yksi mahdollinen tarina viimeksi kuluneiden sadan vuoden tapahtumista. Leikolaa voi kuulla myös YLE Radio 1:n keskusteluohjelmassa Leikola ja Lähde.

Kuva: Jacob Forsell

Yrsa Stenius on asunut suurimman osan työvuosistaan Ruotsissa, mutta on koko ajan toiminut myös Suomessa sekä kirjailijana että yhteiskunnallisena keskustelijana. Toukokuussa 2007 hänet valittiin Ruotsin lehdistöasiamieheksi, joka tutkii hyvän lehtimiestavan rikkomisesta tehdyt ilmoitukset. Syksyllä 2016 ilmestyneessä muistelmateoksessaan Sanojen valtias (Teos) Stenius kirjoittaa muun muassa julkisen keskustelun mentaliteettieroista Suomessa ja Ruotsissa.

Jouko JokinenPuhetta johtaa Jouko Jokinen, joka on työskennellyt vuodesta 2010 lähtien Aamulehden päätoimittajana. Hän kertoo naputtavansa alinomaa toimittajille siitä, että jutun tulee vastata otsikon huutoon. Toinen tärkeä periaate kuuluu: kaikki mitä julkaistaan verkossa, on voitava julkaista myös lehdessä.

Järj. Pentinkulman päivät.
Pirfest ry:n 27 jäsenfestivaalia osallistuvat vuoden 2017 aikana Suomen 100-vuotisjuhliin käsittelemällä ohjelmistossaan sananvapautta.

 

Tilaisuuden jälkeen, ennen illan teatteriesitystä tarjolla chef Markus Aremon valmistamia herkullisia Vegetaria Gastronomia -annoksia (10–14 €). 

 

Eikä kukaan meitä enää etsi

Klo 18.00
Säätiötalo, Urjalantie 9
Liput: 25 € / 10 € (opiskelijat)
– verkkokaupasta: kulttuurinkarkeen.fi
– Pikku-Linnasta (Urjalantie 13, Urjala)
Varaukset
– puhelimitse arkisin klo 9-17: 040 335 4268 (EI TEKSTIVIESTEJÄ)
– sähköpostitse: pentinkulmanpaivat@urjala.fi

EKMEEpress_PetriTuhkanen2017-5

Kuva: Petri Tuhkanen

Teatteri Siperian 10-vuotisjuhlanäytelmä kertoo ilmastonmuutoksesta. Vakavaa aihetta käsitellään kuitenkin huumorilla ja lohdullisesti.

Kuva: Petri Tuhkanen

Kuva: Petri Tuhkanen

Näytelmässä tavalliset ihmiset pohtivat ratkaisujaan, valintojaan ja tulevaisuuttaan suhteessa ehkä suurimpaan kriisiin, jonka ihmiskunta on koskaan kohdannut.

Konkreettinen vaikuttaminen maailman asioihin tuntuu mahdottomalta. Toiset näkevät parhaaksi sulkea silmänsä koko kriisiltä. Kaisalle pelkät arjen valinnat eivät enää riitä. Malla vetää ekoherätykseen mukanaan myös perheensä, ja Jaska aikoo pelastaa maailmanlopun tullen edes itsensä.

★★★★★ “Teatteri Siperia avaa ilmastonmuutosta osuvalla tekstillä, ja näyttelijät ansaitsevat huikeat aplodit. — Mikä tiimityö! Mikä taituruus! Mikä muuntautumiskyky!” (Maarit Saarelainen, Aamulehti 1.3.2017)

Ohjaus: Tommi Kainulainen
Käsikirjoitus: Tommi Kainulainen, Marika Heiskanen, Karoliina Blackburn, Reidar Palmgren
Näyttelijät: Marika Heiskanen, Karoliina Blackburn, Tuukka Huttunen
Jääkarhu: Tytti Marttila
Lavastus- ja valosuunnittelu: Petri Tuhkanen

Kesto: noin 2 h 40 min (sis. väliajan)

Esityksen valokuvaaminen ja muu taltiointi on kielletty.