Tapahtuma

Pentinkulman päivät on valtakunnallinen kirjallisuustapahtuma, joka järjestetään vuosittain heinä-elokuun vaihteessa Urjalassa, noin 50 km Tampereelta etelään. Tapahtumaan osallistuu vuosittain pari tuhatta kävijää. Pentinkulman päiviä on järjestetty vuodesta 1978 alkaen kirjailija Väinö Linnan synnyinpitäjässä, Täällä Pohjantähden alla -trilogian idyllisissä maalaismaisemissa. Tapahtuman on perustanut Väinö Linnan seura ry ja nykyään tapahtuma järjestetään yhteistyössä Urjalan kunnan kanssa.

Paneelit_12_netti_2013_kuva Eija Haapalainen

Jan Jalutsi, Anni Sinnemäki ja Niklas Herlin keskustelivat syrjäläisistä ja silmäntekevistä vuoden 2013 teemapaneelissa.

Vuosien saatossa Pentinkulman päivät on laajentunut päivän mittaisesta seminaarista viikon kestäväksi monipuoliseksi tapahtumaksi ja pitkäjänteisen ja tinkimättömän työn tuloksena se on saavuttanut vakiintuneen asemansa valtakunnallisten kirjallisuus- ja kulttuuritapahtumien joukossa. Pentinkulman päivillä järjestetään vuosittain valtakunnallinen E80 -esikoiskirjailijaseminaari, kirjoittajakursseja ja -leirejä, kirjailijavierailuita, paneelikeskusteluita, lavarunoilua, lastenkulttuuria, näyttelyitä sekä Torpparin auringossa -lavatanssit.

Kirjanvaihtotiistai_07_netti_2013_kuva Eija Haapalainen

Kirjanvaihtotiistai, Pentinkulman päivät 2013

Pentinkulman päiville kokoontuu aktiivinen joukko kulttuuria kuluttavia ja tuottavia ihmisiä – niin ammattilaisia kuin erilaisia harrastajiakin. Eri tilaisuuksissa haastetaan jokainen etsimään omaa paikkaansa kulttuurin perinteen elävänä osana. Pentinkulmalla kohtaavatkin toisensa niin kirjallisuudesta leipänsä saavat kuin myös kirjallisuutta harrastavat nuoret sekä tavalliset lukijat. Tapahtumassa on joka vuosi mahdollisuus tavata suomalaisen kirjallisuuden suurnimiä, kirjallisuuden uusia kasvoja, arvostettuja tutkijoita ja vaikuttajia sekä tietysti kirjallisuuden monipuolisia harrastajia.

Lukijoiden hyvin tuntema Väinö Linnan tuotanto luo yhteisen kehyksen tapahtumille. Pentinkulman päivillä pidetään esillä arvokasta kirjallista perinnettä ja luodaan samalla uusia kirjallisia kokemuksia ja elävää kulttuuria.

 

Huom! Tapahtuman ohjelma on pääasiassa suomenkielistä. Opastusta tapahtumatoimistosta saa myös englanniksi.