Tiedotteet

Erkka Mykkänen Maria Laakso Taija Tuominen
Legendaarisen E80 -seminaarin vetjistöön uusia, tuoreita voimia!
Muistithan, että joka vuosi Pentinkulman kiehtovien kirjallisuuspäivien aikana, kokoontuu Urjalaan 12 uutta esikoiskirjailijaa E80 -seminaariin? Kirjailijat saapuvat paikalle ympäri Suomen. Urjalassa he kohtaavat toisensa ja joukon tutoreita, joiden tehtävänä on jakaa tietoa ja näkemyksiä kirjailijan elämästä ja kirjallisesta kentästä. Hyvillä mielin voi sanoa E80:n yhdistäneen lukuisia kirjailijavuosikertoja. Tänä vuonna on uudistumisen aika: kirjailija, kirjoittajakouluttaja Taija Tuomisen, joka on luotsannut tapahtumaa kymmenkunta vuotta, rinnalle astuu kaksi uutta vetäjää, kirjallisuudentutkija Maria Laakso ja kirjailija, toimittaja Erkka Mykkänen.
Alla uudet vetäjät lähettävät terveisensä. Jos olet esikoiskirjailija, kysele tapahtumasta kustantajaltasi myöhemmin keväällä. Tätä ”leiriä” et halua jättää välistä!
Maria Laakso: ”Olen filosofian tohtori, tamperelainen kirjallisuudentutkija, Väinö Linnan seuran hallituksen varapuheenjohtaja, lukuisien kirjallisten yhdistysten innokas aktivisti ja ylipäätään kaikenmoisen kirjallisen puuhastelun jokapaikanhöylä.
Esikoiskirjailijaseminaari tempaa vuosittain kokonaisen esikoiskirjallisen sukupolven Urjalan kukkeimpaan kesään oppimaan, verkostoitumaan ja ennen kaikkea inspiroitumaan. On suuri ilo ja kunnia päästä osaksi perinteikästä seminaaria ja kohtaamaan toinen toistaan kiinnostavampia kirjailijantaimia.”
Erkka Mykkänen: ”Olen Kuopiossa kasvanut helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja. Olen opiskellut kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa ja julkaissut teokset Kolme maailmanloppua ja Something not good. Lehtijuttuja olen kirjoittanut mm. Helsingin Sanomiin ja Imageen.
Oman E80-seminaarini kävin vuonna 2015. Muistelen sitä yhä sen kesän parhaana viikonloppuna. En ajattele, että kirjoittaminen on yksinäistä työtä – teksti on ystävä. Silti toisiin kirjailijoihin tutustuminen, vertaiskokemusten jakaminen ja kirjailijuudesta puhuminen todellisena ammattina teki vaikutuksen, joka tuntuu yhä.
Seminaari tarjoaa mahdollisuuden saada kerrankin kunnolla jakaa ajatuksia kaikesta siitä, mikä esikoiskirjailijaa mietityttää: kirjoittamisen hankalista paikoista, apurahojen hakemisesta, yhteistyöstä kustantamon kanssa, kritiikeistä ja seuraavan kirjan kirjoittamisesta. Parasta on kuitenkin – häkellyttävää mutta totta – yhdessäolo! Kirjoittajilla on yllättävä taipumus tulla juttuun toistensa kanssa.” Kuva: Emilia Kangasluoma.
Taija Tuominen: ”E80-seminaari on tärkeä esikoiskirjailijoiden kohtaamispaikka. Siellä luodaan suhteita kollegoihin ja siellä syntyy ystävyys. Siellä jaetaan kokemuksia ja saadaan tietoa apurahoista residensseihin, tutustutaan kirjailijan työhön ja sen eri vaihtoehtoihin – miten kirjailija voi työllistää itseään monialaisesti. E80-seminaarissa olen itse ollut esikoiskirjailijana vuonna 2000 ja minulle ne olivat tärkeitä ja käänteentekeviä päiviä. E80-seminaaria olen puolestani ollut vetämässä viimeiset 11 vuotta. Se on ollut ja on hienoa aikaa, sillä uskon vahvasti viiteryhmän merkitykseen. Olen myös tehnyt tutkimuksen esikoiskirjailijoiden asemasta ja opiskellut Oriveden opiston jälkeen Tampereen yliopistossa suomen kirjallisuutta. Olen työskennellyt kirjallisuuden läänintaiteilijana, toimittajana, pääsihteerinä ja toiminnanjohtajana. Nykyisin olen Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahaston asiamies ja opetan luovaa kirjoittamista. Kotipaikkani on Hämeenlinna.” Kuva: Noora Vaakanainen.